Išradėjas ir fotografijos novatorius Jules Duboscq

 

Louis Joules Duboscq, prancūzų prietaisų gamintojas, išradėjas ir fotografijos novatorius, gimė 1817 m. kovo 5d.

„Natiurmortas su kaukuole", Louis Joules Dubosq 1850m.

 

1844 m. David Brewster išrado stereoskopą. Šis išradimas leido fotografuoti 3D vaizdus. Vėliau, Duboscq šį Brewster’io išradimą patobulino ir pradėjo stereoskopų, bei stereo-nuotraukų gamybą.

 

1851 m. Duboscq demonstravo savo nuotraukas Londone, kur stereoskopas patraukė Crystal Palace besilankančios karalienės Viktorijos dėmesį. Po šio karalienės apsilankymo, keletas Anglijos ir Europos gamintojų pradėjo stereoskopų ir stereoskopinių nuotraukų gamybą ir per keletą metų buvo parduota šimtai tūkstančių stereoskopų.

1855 m. kartu su chemiku Henri Edme Robiquet, Doboscq patobulino kolodijaus plokštelių apdorojimo metodą, kuris pagerino jų ilgaamžiškumą.

1861 m. jis sukūrė polikonografą, fotoaparato priedą kur judančių plokštelių laikiklių pagalba buvo galima ant vienos plokštelės padaryti daug mažų nuotraukų.

1860 m. garsaus to meto  mikrofotografo Rene Dragon darbai buvo padaryti su Duboscq įranga. Tais pačiais metais Duboscq pristatė „arkinės-šviesos” prietaisą leidžiantį padidinti nuotraukas.

Duboscq taip pat padarė keletą naujų eksperimentų su  „judančiais paveiksliukais”.

Tarp Duboscq sukurtų instrumentų yra kolorimetras, poliarimetras ir heliostatas.

Duboscq su savo išradimais yra laimėjęs medalius Pasaulinėje mugėje, Londone 1851 m., Paryžiuje 1855 ir 1856 m. m.

1853 metais jis išleido knygą „Praktinės fotografijos taisyklės”, kurioje aprašė savo sukurtus aparatus. Jis taip pat buvo Garbės Legiono karininkas.

Jules Duboscq mirė 1886 m. rugsėjo 24 d.

Ramūnas Blavaščiūnas