34-asis tarptautinis fotomenininkų seminars Nidoje

2011 m. rugsėjo 12 ̶ 16 dienomis vyks jau 34-asis fotomenininkų seminaras Nidoje, kurio idėja – fotografų susitikimai. Šių metų seminaras skiriamas Skirmanto Valiulio atminimui.

Seminaro programa

Pirmadienis (09.12)
13 val. Agnė Narušytė Fotografijos istorijos
Po paskaitos vyks diskusija
18 val. Vladimir Birgus (Čekija) Šiuolaikinė čekų fotografija
19 val. Boris Mikhailov (Ukraina/Vokietija) kūrybos pristatymas
21 val. Kino programa (programą parengė Vaidas Jauniškis)


Antradienis (09.13)
10 val. Laima Kreivytė Lyčių problema fotografijoje
11 val. Diskusija Naujoji fotografija – pigaus greito maisto restoranas? Fotografijos teorija ir praktika. (moderatorius Aleksandras Macijauskas)
12 val. portfolio peržiūros (1*)
17 val. Christian Lutz (Šveicarija) Kūrybos pristatymas
18 val. Igor Savčenko (Baltarusija) kūrybos pristatymas
19 val. Mariusz Widerynski Nauji menininkai – nauji atvaizdai
21 val. Kino programa
21 val. Nida off (2*)

Trečiadienis (09.14)
10 val. Eglė Jaškūnienė Reklama chruščioviniu laikotarpiu
11 val. Maxim Marmur (Rusija) Fotografo patirtys, Victoria Marmur (Rusija) Fotografo ir populiarių žurnalų leidėjų dialogas šiandien
12 val. portfolio peržiūros
17 val. Zbigniew Kosc (Olandija) kūrybos pristatymas
18 val. Andrej Baskakov (Rusija) Jaunimo fotografija Rusijoje
19 val. Skirmanto Valiulio atminimo vakaras
21 val. Kino programa
21 val. Nida off

Ketvirtadienis (09.15)
10 val. Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė Fotografijos istorijų paraštės arba kas guli archyvuose. V. Kairiūkščių šeimos fotoarchyvas
12 val. portfolio peržiūros
17 val. William Ewing (Šveicarija) Šiuolaikinės fotografijos kalba
18 val. Vaclav Macek (Slovakija) Šiuolaikinė slovakų fotografija Europos kontekste
19 val. Peeter Linnap (Estija) Vaizdai ir baimė: numalšinti fotografai kaip priemonė analizuoti visuomenę (nuo 1909 iki dabar)
21 val. Kino programa
21 val. Nida off

Penktadienis (09.16)
Rytinės paskaitos
10 val. Virginijus Kinčinaitis Fotografinis Pigmaliono kompleksas
11 val. V. Stanionio, G. Česonio kuruojamas projektas 10 pastebėjimų, 2011
Vakarinės paskaitos
17 val. Keith Ingham (Škotija) Glasgo fotografija: seniau ir dabar
18 val. David Drake (Velsas) Velso fotografija: Ffotogallery veikla

19 val. Konkurso Fotografuojame Nidoje (3*)rezultatų paskelbimas, uždarymo vakarėlis.
 


Papildoma informacija

Seminaro renginiai vyks Nidos kultūros ir turizmo centre „Agila“ (Taikos g. 4). Paskaitos gali keistis neatvykus lektoriams ar dėl kitų objektyvių priežaščių. Vakarinės dalies renginių laikai bus tikslinami seminaro metu dėl galimos Europos krepšinio čempionato varžybų. Vykstant svarbioms rungtynėms jas bus galima stebėti kino teatre „Agila“ prieš, po ar tarp paskaitų.

Seminaro metu dienomis vyks parodų atidarymai, portfolio peržiūros.
1* PORTFOLIO PERŽIŪROS
Norintys dalyvauti portfolio peržiūrose turi tai nurodyti akredituojantis el. paštu (apie akreditacijas skaitykite žemiau). Dalyvausiančių portfolio peržiūrose atranka bus paskelbta vėliau.

2* NIDA OFF

Rugsėjo 13-15 d. vakarais Prieplaukos vyninėje (Naglių g. 16) vyks Nida off programa. Tai savotiškas neformalus klubas, kurio metu bus rodoma jaunųjų Lietuvos fotografų kūryba, vyks įvairios diskusijos, vakarėliai.
Lietuvos fotomenininkų sąjunga kviečia jaunus ar neseniai į fotografijos pasaulį įžengusius fotografus siųsti savo darbus fotografijų peržiūroms (daugiau informacijos bei dalyvio anketa prisegtuke). Autorius turi pateikti ne mažiau 5 ir ne daugiau 10 nuotraukų, sukurtų per pastaruosius dvejus metus. Siųsdamas fotografijas autorius taip pat turi užpildyti ir atsiųsti dalyvio anketą (užpildytą anketą atsispausdinti, pasirašyti bei nuskenavus siųsti kartu su siunčiamomis fotografijomis). Rekomenduojama siųsti fotografijų ciklus, serijas ar pan. Peržiūroms pateiktas (atsiųstas) fotografijas vertins Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas bei „NIDA OFF“ kuratorius Darius Vaičekauskas. Iš geriausių fotografijų bus atrinkta eilė autorių, kurių darbai bus rodomi „NIDA OFF“ peržiūrose.
Į peržiūras patekusių autorių sąrašas bus skelbiamas rugsėjo 6 d. interneto svetainėje www.photography.lt bei Nidos seminaro metu, „NIDA OFF“ plakatuose.


Akreditavimasis į seminarą (seminaras nemokamas).

Visų norinčių gauti akreditacijas prašome išsiųsti laišką el. pašto adresu: fotomenininkainidoje@gmail.com . Internetu registruotis galite iki rugsėjo 8 d. (nespėjus akredituotis el. paštu, galėsite tai padaryti atvykę į seminarą iki rugsėjo 14 d.). Siųsdami laišką akreditacijai, atsakykite į šiuos klausimus:

1) Vardas, Pavardė
2) Datos, kurių metu planuojate būti seminare
3) Ar jums reikėtų vertimo į / iš lietuvių, anglų, rusų kalbų? Prašome nurodyti kalbas.
4) Ar norėsite rodyti savo fotografijas portfolio peržiūrų metu? Jeigu norėsite, su jumis susisieksime papildomai. Bus atrenkami autoriai, kurie galės nemokamai rodyti savo fotografijas portfolio peržiūrų metu (ne daugiau kaip 4 peržiūros).
5) Ar esate Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys?
6) Nedidelė portretinė fotografija akreditacijai, jūsų mobilaus telefono numeris, el. pašto adresas.
7) Ar norite el. paštu gauti informaciją apie Lietuvos fotomenininkų sąjungos rengiamas parodas, seminarus, mokymus ir kt.?


3* Konkursas „Fotografuojame Nidoje“

Kaip ir praeitais metais, seminaro metu vyks konkursas „Fotografuojame Nidoje“. Jame gali dalyvauti kiekvienas seminaro dalyvis. Jis turi pateikti ne mažiau 3 ir ne daugiau 5 nuotraukų, sukurtų tik šio seminaro metu (2011 m. rugsėjo 10―16 dienomis). Iš pateiktų fotografijų autorius turi išsirinkti vieną, kurią pats vertina geriausiai. Konkursui pateiktas fotografijas vertins Lietuvos fotomeninikų sąjungos sudaryta tarptautinė komisija. Konkurso komisija, nežinodama autoriaus pasirinkimo, išrinks po vieną, jos nuomone, geriausią autoriaus nuotrauką. Iš autorių ir komisijos nuomone sutapusių geriausių fotografijų komisija išrinks 8―10, kurios taps konkurso nugalėtojomis ir bus paskelbtos rugsėjo 16 d. vakare.

 

*Autoriai pateikdami kūrinius konkursui „Fotografuojame Nidoje“ bei „Nida off“ programai prisiima atsakomybę, jog šių kūrinių autoriai yra jie patys, o ne sukurti kitų asmenų ar jų grupių. Autoriai pateikdami kūrinius prisiima atsakomybę, jog kūrinių neturtinės ir turtinės teisės priklauso patiems autoriams pateikusiems šiuos kūrinius. Eksponuojant ar publikuojant kūrinius autorius gali būti pristatomas slapyvardžiu, tačiau pateikiant kūrinius prašome nurodyti tikrus vardus ir pavardes.

Konkurso organizatoriai pasilieka teisę panaudoti atsiųstas fotografijas ar jų skaitmenines laikmenas, nurodant autorių ar jo slapyvardį (kaip pageidaujama) apie seminarą leidžiamuose leidiniuose, atvirukų rinkiniuose, eksponuoti parodoje, seminaro reklamoje, Lietuvos fotomenininkų sąjungos interneto svetainėse, bei seminaro partnerių, rėmėjų internetinėse svetainėse ar nekomerciniuose leidiniuose, nurodant autorių, neišmokant honoraro. Autorių sutikimu su šiomis sąlygomis laikomas nuotraukų ar jų skaitmeninių laikmenų perdavimas ar atsiuntimas elektroniniu būdu už konkurso organizavimą atsakingam asmeniui kuris bus paskelbtas seminaro metu Nidoje ar informaciniuose pranešimuose apie seminarą.

Daugiau informacijos apie seminarą, portfolio peržiūras bei apgyvendinimą pateiksime artimiausiu metu.

Rengėjai pasilieka teisę nežymiai keisti seminaro programą.

Lietuvos fotomenininkų sąjunga, 2011.