Antano Sutkaus knygos „Retrospektyva“ pristatymas

Birželio 11 d., ketvirtadienį, 17 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) vyks fotografo Antano Sutkaus naujos knygos „Retrospektyva“ pristatymas. Dalyvaus autorius, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys ir Nacionalinės dailės galerijos vadovė dailėtyrininkė Lolita Jablonskienė, spaustuvės-leidyklos generalinis direktorius Vytautas Mockus, knygos sudarytoja fotografijos istorikė Margarita Matulytė, knygos dailininkė Rima Kiubaraitė-Sutkienė, fotomenininkai Algimantas Kunčius, Aleksandras Macijauskas, Alvydas Lukys, rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė, filosofas Arvydas Šliogeris. Bus parodytas dokumentinis filmas „Akimirkos“ (1969 m., rež. Vytenis Imbrasas, op. Zacharijus Putilovas).

Antanas Sutkus pagrįstai vadinamas lietuvių fotografijos Homeru – vientisa autoriaus viso gyvenimo kūryba ir yra epas, sudėtas iš kasdienybės fragmentų. Jo darbai išreiškia archetipinę pasaulėjautą, giluminiais saitais susietą su bendruomene, tačiau meninės kalbos jėga ir mastas fotografo vardą be išlygų įrašo į pasaulio kultūros ir meno kūrėjų gretas. Sutkaus kūrybos fenomenas slypi raiškos savitume ir nekintančioje etinių idėjų programoje, o problematiką galima apibrėžti vienu žodžiu – esatis. Ši sąvoka labiausiai priartėja prie pačioje fotografijos materijoje išskleistų prasmių ir autoriaus akivaizdžiai išreikštos egzistencializmo estetikos. Kaip pastebėjo knygos sudarytoja Margarita Matulytė, „jo kalba universali, iškelianti bendražmogiškas vertybes, kurios neįvelkamos į simbolių sistemą. Universalumas pasireiškia dokumentiška visiems pažįstama kasdienybės terpe: kiekvienas esam tas praeivis kaimo vieškely, miesto gatvėje, o svarbiausia – gyvenime. Sutkus – praeivių fotografas. Jis ne medžiotojas (à la Henri Cartier-Bressonas), ne žvejas (à la Robertas Doisneau), ne metraštininkas (kaip Balys Buračas), jis – siurrealistinis etnografas, sentimentalus psichologas, skvarbiu, veriančiu ir atveriančiu žvilgsniu įžiebiantis pasitikėjimą abiejose fotografijos pusėse“.

Retas fotografas sukaupė tokį didžiulį archyvą bei taip kūrybiškai išnaudoja jo arsenalą. Šiemet išleista knyga yra išsamiausia fotomenininko viso kūrybinio gyvenimo studija. Albumo struktūra atskleidžia autoriaus individualų ritmą, o periodizacija nesutampa su jokia kultūros ar fotografijos raidos gradacija. Kiekvienas išskirtas etapas yra savitas, susiklostęs dėl įvairiausių gyvenimo ir veiklos vingių, lūžių, kertinių momentų, todėl netolygus ir grindžiamas vienintele taisykle – tai Sutkaus laikas. Tad šiame leidinyje pirmą kartą išgryninama kūrybos eiga. Įspūdingos apimties „Retrospektyvoje“ (480 puslapių) publikuojama 310 fotografijų, sukurtų 1955–2003 metais, pusė jų yra skelbiamos pirmą kartą. Puikios poligrafinės kokybės leidinį praturtina iliustruoti priedai: fotografo autobiografija, detali bibliografija, parodų sąrašai. Įsimintiną knygos dizainą sukūrė dailininkė Rima Kiubaraitė-Sutkienė, išleido ir atspausdino „Sapnų sala“.

Informaciją teikia knygos sudarytoja Margarita Matulytė (mob. 8 682 45 332).

Lietuvos dailės muziejaus
Ryšių su visuomene centras
Lina Paukštienė,
Tel. 262 18 83, 8 682 45 300


1. valius    (2009 06 13 14:22)  
Gerai butu tureti. Tik kur galima isigyti.ir kokia kaina?