Tikras gyvenimas: Rimaldas Vikšraitis ir Martinas Parras

Rudens pradžią Kauno fotografijos galerija pasitiko pristatydama dviejų skirtingų šalių menininkų parodas, kuriose kalbama viena fotografine kalba. Lietuvos kaimo žmones drastiškai fiksuojantis fotomenininkas Rimaldas Vikšraitis (Kauno architektų sąjungos galerija / Vilniaus g. 22) bei globalizacijos paveiktą visuomenę savitai pro savo objektyvą matantis Martinas Parras (Kauno Fotografijos galerijoje / Rotušės a. 1-Vilniaus g. 2) susitiko laikinosios sotinės meno erdvėse.

Pirmasis fotografų susidūrimas įvyko dar 2009 metais didžiausiame Europos fotografijos festivalyje „Rencontres d'Arles“. Čia R. Vikšraitis laimėjo „Metų atradimo“ apdovanojimą, kuriam jo darbus nominavo garsus britų fotografas Martinas Parras. Panašios reikšmės apdovanojimas M. Parrui įteiktas 1986 m Arlyje iš esmės buvo vienas svarbiausių fotografo karjeroje. Už tokio sutapimo galima įžvelgti ir kur kas konkretesnes dviejų fotografų kūrybos sąsajas. Abu autoriai yra atviri juos supančiam pasauliui ir pasiruošę parodyti tragikomiškas mūsų gyvenimo puses. Tik vienas jas atranda globalizuotame pasaulyje, kitas – mažame provincijos miestelyje.

Kaip M. Parro nuotraukose, taip ir R. Vikšraičio fotografijų pasakojimuose galima įžvelgti šokiruojančių kraštutinumų, grotesko, pasireiškiančio keistose jų pasirinktų motyvų formose, simboliuose ar neįprastose perspektyvose. Visi šie elementai atliepia pagrindinę menininkų kūrybos galią ir stebėtojams koduoja siunčiamą žinutę – tikro gyvenimo atspindžius. 

Pastarosios perdavimui, fotografas M. Parr naudoja savo ginkluotės artileriją: kritiką, viliones ir humorą. Todėl britų menininko nuotraukos esti originalios, žaismingos ir “perskaitomos”. Tačiau nepaisant paprastos išraiškos, autorius skverbiasi į gilesnius būties klodus, parodydamas tai, kaip mes iš tiesų gyvename, kaip save pristatome visuomenei ir tai, ką labiausiai vertiname. Jau keletą dešimtmečių keliaudamas aplink pasaulį M. Parr tiria laisvalaikio, vartotojiškumo bei komunikacijos sąvokas. O norėdamas iššifruoti tautinius reiškinius, tuo pat metu jis nagrinėja ir nacionalinius ypatumus, simbolius bei jų svarbą ateities kartų savimonės formavimuisi ir kultūrinei identifikacijai.

Tuo tarpu R. Vikšraičio foto eilutėse dokumentuojamas glaudus santykis su fiksuojama tikrove, nesušvelninamas ir tariamai objektyvus žvilgsnis į fotografuojamus žmones, būdingas šiuolaikinės fotografijos kūrėjams, todėl jo kūrybos negalima tapatinti nei su lietuviškos fotografijos tradicijomis, nei su vyraujančiomis šiuolaikinės fotografijos tendencijomis. Likdamas nuošalyje nuo įsitvirtinusių fotografijos krypčių, autorius perteikia tikroviškus ir kartu labai individualius šiandieninės Lietuvos provincijos vaizdus, reikšmingus ne tik siaurame fotografijos meno, bet taip pat bendrame šiandienos kultūriniame ir socialiniame kontekste. R. Vikšraitis yra ne atsiribojęs stebėtojas, su kuriuo dažnai tapatinasi šiuolaikiniai menininkai, bet fotografuojamų situacijų dalyvis. Nors jo fotografijose netrūksta ironijos, tačiau menininko darbai greičiau siūlo įsijausti į nuosmukį patiriančio kaimo tikrovę, o ne teisti ten gyvenančius žmones. R. Vikšraitis nuotraukose įamžina tą pačią provincijos bendruomenę, kurioje pats gyvena ir tokia, pašaliečiams neprieinama pozicija, autorių išskiria iš kitų fotografų bei pelnytai jam skiria ypatingą vietą Lietuvos fotografijos scenoje. 

Šių fotografų susitikimas mūsų šalyje yra vienas iš reikšmingiausių įvykių ne tik laikinosios sotinės, bet ir visos Lietuvos fotografijos istorijoje. Miesto gyventojai bei svečiai turi išskirtinę galimybę pažinti M. Parro bei R. Vikšraičio kūrybines asmenybes, jų fotografijose atrasti glaudžių sąsajų bei socialinio gyvenimo skirtumų.

Parodas bus galima lankyti iki š.m. spalio 15 dienos. 

Darbo laikas:

Kauno fotografijos galerija 
www.kaunasgallery.lt
(II-V / 11-18 val.; VI-VII / 11-17 val.)

Kauno architektų sąjungos galerija 
www.laskaunas.lt/
(II-VI / 11-17 val.)

 

 


1. Saulius Arlauskas    (2010 10 05 08:22)  
Labai idomu, butinai nueikite kas galite.